• Opis
  • Aktivnosti
  • Organizacija
  • Rezervacija

Na uzvišenju planine Mali Bić, kod Priboja nalazi se srednjovekovna tvrđava Jagat.

O bogatstvu kulturno-istorijskog naleđa svedoči podatak da od Priboja do ušća Lima u Drinu, postoji ukupno 17 srednjovekovnih gradova, gradina i tvrđava. Neki su izgrađeni na mestima starijih naselja, još iz vremena praistorijskih rudara, a svi svedoče o značaju Polimlja i kriju tajne vekova. Evidentirani su na arheološkim mapama, ali, izuzev Jagata, koji je delom rekonstruisan i u kome se nastavljaju istraživanja, ostali, kao da su zaboravljeni.

Prednost ovog lokaliteta je blizina, prilazna infrastruktura i dominantna pozicija koja sliži kao osmatračnica sa koje se pruža pogled na dolinu reke Lim. Sve to omogućava da tvrđava u potpunosti iskoristi svoj turistički potencijal.

 

 

Do tvrđave Jagat se može stići na dva načina.

Prvi, kraći i manje zahtevan, podrazumeva dolazak pod tvrđavu uz pomoć prevoznog sredstva, a zatim se laganim hodom u trajanju od 20 minuta (1.5 km), dolazi do vrha Malog Bića, tj. tvrđave Jagat.

Drugi put počinje iz starog dela grada (od hotela Terme 36.6), ide stazom zdravlja na Osovniku, izlazi na proplanak Tepa (620 m), odakle staza nastavlja ka trvđavi Jagat koja se nalazi na malom Biću, vrh Grad na 920 m. Visinska razlika u dužini od 5 km je 530 metara, za čije savladavanje uspona je potrebno manje od 2 sata, što je ne čini zahtevnom, te je pogodna za sve uzraste i bez velike fizičke pripremljenosti.

Itineraries

Trajanje ture

Time : 04:00

Jednodnevni izlet

Prosečno vreme trajanja ture

U skladu sa dogovorom, koji način dolaska do tvrđave vam odgovara, pravimo plan i organizujemo transport. Ukoliko se ne nalazite u prigradskom delu Priboja, za dolazak na početnu tačku (Priboj), morate se organizovati o sopstvenom trošku. Transport u sklopu ture je uključen u cenu.

Please wait...
sr_RSSR