Nekoliko redova o našim aktivnostima i timu

Osnovne informacije o filozofiji i načinu rada našeg tima.


Aktivnosti po kojima smo danas prepoznatljivi široj zajednici, kao tim i pojedinci, rezultat su predanog i kontinuiranog procesa učenja i usavršavanja na polju sporta, civilne zaštite, avanTurizma i ekologije.


Mnogobrojni članovi različite starosti, interesovanja i profesija, čine naš tim koherentnim i uspešnim u zajedničkim aktivnostima u kojima delujemo.


Sada već uspešno sprovedena ideja, započeta je pre 10 godina, kada smo kao neformalno orgnizovana grupa mladih ljudi, pod vođstvom vrhovnog učitelja Dejana Puzovića, koji nas je „okupio“ oko sebe svojom čistom i dobronamernom energijom, da mladim osnovcima i srednjoškolcima približi značaj fizičke aktivnosti i lepote boravka u prirodnom okruženju.

Dejan Puzović - osnivač i idejni tvorac naše organizacije i načina rada

Vizija, misija i kodeksi su od samog početka bili svima poznati i suštinski se nisu menjali, već su samo jačali i dobijali na ozbiljnosti.

 

Ukratko, imperativ osnovača je bio da omogući adekvatan i svestran rast i razvoj adolescenata, sa akcentom na zdrave životne vrednosti, tako da jednog dana budemo u mogućnosti da doprinesemo lokalnoj zajednici i državi u njenom napretku u raznim segmentima.

 

Tako smo započeli našu avanturu koja traje i broji više od stotinu članova, koji deluju širom naše zemlje i u inostrastvu.

 

Obzirom da nam je čitav razvojni put izuzetno bitan i da on predstavlja oličenje našeg rada, nije ga moguće predstaviti na ovaj način. Stoga ćemo u tezama napisati kratku retrospektivu, pa ukoliko želite da saznati više o našem timu, možete nam pisati na mejl.

AvanTurizam

Unazad pet godina, odabrana ekipa je nakon decenije kontinuiranog i predanog usavršavanja odlučila da svoja znanja, veštine i ljubav koju gaji prema aktivnom načinu života i prirodi, približi široj javnosti.

 

Zahvaljujući dobroj praksi, koju karakteriše profesionalan odnos prema ljudima i poslu koji obavljamo, naša turistička ruta je postala prepoznatljiv, interesantan i poželjan turistički proizvod.

 

Trudimo se da kroz neprestanu edukaciju u naše ponude uvodimo inovativne i interaktivne sadržaje, čime smo turističku ponudu opštine Priboj obogatili i stavili na listu atraktivnih destinacija za aktivan odmor.

 

U najkraćim crtama, moglo bi se reći da boravak na reci Lim i u očuvanom krajoliku Priboja odmara i leči savremenog čoveka, dok upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem, kako materijalnim, tako i nematerijalnim, kojim naša opština obiluje, stvaraju se uslovi za savršen dan koji se pamti, prepričava i ponovo željno isčekuje.

Opština Priboj je u poslednjih par godina prepoznala turizam kao jedan od prioriteta u razvoju lokalne zajednice i intenzivno ulaže u stvaranje uslova za ubrzani rast ove privredne grane. Zajedničkim zalaganjem lokalne samouprave, turističke organizacije ali i udruženja građana i privrednika postignuti su zavidni uspesi. Radujemo se novim saradnjama i avanturama u predstojećim godinama, sa nadom da ćemo netaknutu prirodu Priboja prikazati u najlepšem svetlu, tako da se turisti vraćaju i šire pozitivne priče svojoj porodici i prijateljima, sa kojima će nas ponovo posetiti.

Deo turističkih aktivnosti koje sprovodimo

 • Rafting rekom Lim, Ibar, Drina...
 • Iznajmljivanje opreme za samostalne aktivnosti na vodenim površinama
 • Kanjoning u Srbiji i Crnoj Gori
 • Obuka za upotrebu osnovne alpinističke, penjačke i kanjoning opreme
 • Pešačke ture
 • Obilazak kulturno-istojiskih znamenitosti
 • Domaća hrana – tradicionalna jela
 • Dodatni sadržaji

Takmičarski rafting

Takmičarski rafting Trenutno je muška posada Rafting kluba „Eko-Lim“ prvak države u seniorskoj konkurenciji.

 

Najveća klubska ostvarenja: Ženska posada sa 6 veslačica (R6) je 2019. godine u kategoriji juniorki do 23 godine, osvojila prvo mesto u ukupnom plasmanu na Evropskom prvenstvu u raftingu. (3 zlatne i 1 srebrna medalja – paralelni sprint). Muška posada je na EP 2019. godine u kategoriji seniora ostvarila 5. mesto u slalomu, 6. mesto u spustu, 5. mesto u sprintu i 6. mesto u paralelnom sprintu, te 6. mesto u ukupnom plasmanu. Muška posada je na svetskom kupu 2018. godine zauzela identične pozicije, pa je bila 5. u ukupnom plasmanu. U poslednje tri godine, na većini takmičenja nacionalnog i internacionalnog nivoa, muška posada postiže zapažene rezultate, dok je ženska posada trenutno u fazi usavršavanja na visokoobrazovnim ustanovama, te ne nalaze prostor za takmičenja.

 • Ženska posada sa 6 veslačica (R6) je 2019. godine u kategoriji juniorki do 23 godine, osvojila prvo mesto u ukupnom plasmanu na Evropskom prvenstvu u raftingu. (3 zlatne i 1 srebrna medalja – paralelni sprint).
 • Muška posada je na EP 2019. godine u kategoriji seniora ostvarila 5. mesto u slalomu, 6. mesto u spustu, 5. mesto u sprintu i 6. mesto u paralelnom sprintu, te 6. mesto u ukupnom plasmanu.
 • Muška posada je na svetskom kupu 2018. godine zauzela identične pozicije, pa je bila 5. u ukupnom plasmanu.
 • U poslednje tri godine, na većini takmičenja nacionalnog i internacionalnog nivoa, muška posada postiže zapažene rezultate, dok je ženska posada trenutno u fazi usavršavanja na visokoobrazovnim ustanovama, te ne nalaze prostor za takmičenja.

U znak zahvalnosit i sećanja na našeg brata Aleksu Kojadinovića (1997-2019), od 2019. godine organizujemo memorijalno rafting takmičenje, koje ima međunarodni karakter i okuplja veliki broj rafting ekipa iz naše države i regiona (Državno prvesnstvo, Evropski kup i Univerzitetsko prvenstvo).

Aspiracija muške posade je da u maju 2022. godine nastupi pod zastavom Srbije na Svetskom prvenstvu u raftingu, gde se očekuje dolazak najboljih ekipa iz celog sveta.

 

Pod vođstvom kapitena Rafting kluba „Eko-Lim“, licenciranog trenera Rafting Asocijacije Srbije i diplomiranog master profesora fizičkog vaspitanja Uroša Puzovića, očekijemo da na našim grudima zasijaju najsjajnija odličja!

 

Za odlazak na Svetsko prvenstovo koje se organizuje u Banja Luci (reka Vrbas) i Foči (reka Tara), tražimo pomoć sponzora, kako bi mogli da obezbedimo neophodnu opremu i troškove učešća.

Spasilačke aktivnosti na vodi i u planini

Kroz mnogobrojne projekte nacionalnog i međunarodnog karaktera, omogućili smo da veliki broj naših članova prođe kroz obuke za vodiče i organizatore turističkih rafting tura, a sve to u saradnji sa čelnom organizacijom u svetu raftinga i bezbednosti na vodi – Međunarodne rafting federacije (IRF).

 

Obzirom da naš klub ima najviše obučenih vodiča u celoj Srbiji pa i u regionu, potrudili smo se da stečeno znanje proširimo i oformimo tim za spašavanje na vodi. Sada već uigrana ekipa, koja je radila obezbeđenje Evropskih prvenstava i kupova evrope u raftingu i kajaku na divljim vodama i raznih rekreativnih manifestacija na vodi, takođe, pruža potporu sasilačkim službama opštine Priboj, te zajedno sudelujemo u akcijama spašavanja ljudi, životinja i imovine. Pored navedenog, pomažemo u pretragama terena u slučajevima nestalih i ozleđenih osoba, na vodenim površinama i teško dostupnim planinskim terenima.

Ekologija

Pored sportskih udruženja, osnivači smo i ekološkog udruženja „Eko-Lim“ koje kroz deceniju postojanja, brine o priobalju reke Lim i njenih pritoka, koliko smo to u mogićnosti, jer je problem zagađenja rečnog sliva reke Lim internacionalno pitanje, koje je neophodni privesti kraju. Sa nadom i misijom da podignemo svest građana o važnosti očuvanja životne sredine, organizatori smo mnogobrojnih rafting ekoloških regata, nosioci i učesnici inicijativa za očuvanje životne sredine.

sr_RSSR